Jestem ECO #waterless

Regenerujący olejek 
100% aktywna formuła

olej migdałowy
Należy do najstarszych olejów kosmetycznych. Otrzymywany jest z nasion migdała zwyczajnego (Amygdalus communis). Główne substancje czynne to glicerydy kwasu oleinowego i linolowego. Ze względu na specyficzną budowę mają one szczególnie silną zdolność zmiękczania naskórka i wzmacniania lipidowej bariery ochronnej skóry. Istotna jest tu wysoka zawartość kwasu linolowego, odgrywającego ważną rolę w funkcjonowaniu cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Olej z migdałów używany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień - ze względu na swe właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające.
olej z winogron (Vitis Vinifera)
Wytłaczany na zimno olej z nasion winorośli właściwej Zawiera NNKT, głównie linolowy, tokoferole, fotosterole i fosfolipidy. Witamina E sprawia, że olej ma właściwości przeciwrodnikowe, działa normalizująco, przeciwzapalnie i kojąco, hamuje starzenie skóry. Dzięki bogatemu składowi wzmacnia barierę naskórkową, hamuje utratę wody, działa nawilżająco i zmiękczająco, ułatwia wchłanianie innych składników kosmetyków.
olej bawełniany
pozyskiwany z nasion bawełny. Posiada dobre właściwości aplikacyjne ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego dzieki temu ogranicza utratę wody z naskórka i pozwala utrzymać naturalną ochronną barierę skóry. Zawiera także fitosterole i dużą zawartość naturalnych tokoferoli, które odgrywają ważną funkcję oksydacyjną. Posiada właściowości odżywcze, zmiękczające, odbudowuje naturalną lipidową warstwę w przypadku skóry suchej i zwiększa jej nawilżenie.
olej babassu (Orbignya Oleifera Seed Oil)
- (Orbignya Oleifera Seed Oil) - olej z nasion Orbignya Oleifera, wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające skórę.



 
olej Canola
Bogaty w naturalną witaminę E, działa łagodząco i przeciwza¬palnie, porównywalnie ze sterydami (hydrokortyzonem), ale bez skutków ubocznych typowych dla tej grupy leków.
olej avokado
Odpowiednio natłuszcza skórę.
olej konopny (Cannabis Sativa Seed Oil)
olej bogaty w NNKT (aż 81%) oraz kwasy nasycone, które tworzą barierę, chroniąc skórę przed czynnikami zewnętrznymi oraz przed utratą wody. Zawiera również witaminy A, D, E oraz minerały. Doskonale się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustego filmu, który jest typowy dla olejów. Wnikając w skórę dogłębnie ją odżywia i ujędrnia oraz przywraca jej równowagę hydrolipidową.
Dodatkowo posiada właściwości antyoksydacyjne, zatem chroni skórę przed atakiem wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie skóry. Łagodzi świąd, podrażnienia i zaczerwienienia oraz stany zpalne skóry. Nawilża oraz reguluje wydzielanie sebum. Polecany dla skóry suchej, alergicznej, wrażliwej, z atopowym zapaleniem skóry lub łuszczycą.

 
Olej Moringa
rafinowany olej z nasion drzewa moringa oleifera, która nazywana  jest „drzewem cudu”, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz wszechstronne wykorzystanie wszystkich części  rośliny. Należy do najbardziej stabilnych oksydacyjnie olejów roślinnych, dzięki czemu nie podrażnia skóry. Bogaty w tokoferole działające antyoksydacyjnie, oraz w sterole wspomagające barierię naskórkową, niwelujące dysfunkcje kolagenu w skórze oraz zmniejszające przekrwienie. Zawarty w oleju kwas oleinowy wspomaga transport substancji aktywnych przez naskórek. Olej jest dobrym emolientem zalecanym przy skórze wrażliwej, suchej i popękanej. Zwiększa nawilżenie oraz wygładza skórę. Dodatkowo zawarte w nasionach białka zmniejszają toksyczne działanie kadmu i rtęci na fibroblasty. Olej Moringa ma unikalny profil kwasów tłuszczowych- jest  bogaty w kwas oleinowy i kwas behenowy. Zawiera wyjątkowo niski poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest biodegradowalny, posiada certyfikat Cosmos/ Ecocert.
Inne produkty z serii Jestem ECO #waterless  |  Zobacz wszystkie Drukuj