Maski do ciała

REGENERACJA PAZNOKCI olejkowo ceramidowe maseczki odżywcze

olej migdałowy
Należy do najstarszych olejów kosmetycznych. Otrzymywany jest z nasion migdała zwyczajnego (Amygdalus communis). Główne substancje czynne to glicerydy kwasu oleinowego i linolowego. Ze względu na specyficzną budowę mają one szczególnie silną zdolność zmiękczania naskórka i wzmacniania lipidowej bariery ochronnej skóry. Istotna jest tu wysoka zawartość kwasu linolowego, odgrywającego ważną rolę w funkcjonowaniu cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Olej z migdałów używany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień - ze względu na swe właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające.
allantoina
Łagodzi podrażnienia skóry, używana powszechnie w medycynie jako składnik maści i zasypek stosowanych w leczeniu trudno gojących się uszkodzeń skóry.
ceramidy (Ceramide 2 lub Ceramide 3)
- Lipidy spełniające zasadniczą rolę w budowie naskórka, zmiękczające i kondycjonujące skórę. - (Ceramide 2) Jeden z elementów kompleksu przeciwzmarszczkowego. Ceramid 2 jest ważnym składnikiem cementu międzykomórkowego, a ponadto reguluje proces złuszczania się naskórka. - (Ceramide 3) jeden ze składników płaszcza lipidowego naskórka. Z wiekiem skóra traci zdolność jego wytwarzania, a związek ten jest istotny dla jej prawidłowego natłuszczenia i utrzymania własciwości barierowych i ochronnych skóry.
pomarańcza (Citrus Aurantium Dulcis Extract, Orange Extract)
- (Citrus Aurantium Dulcis Extract, Orange Extract) - ekstrakt
z owoców pomarańczy gorzkiej, zawiera m.in. cukry, kwasy organiczne (cytrynowy), witaminy (C, P, A, B1, B2), pektyny, sole mineralne (K, Ca, P, Mg), flawonoidy, glikozydy flawonoidowe. Tak bogaty skład sprawia, że surowiec działa aromatyzująco, pobudzająco, bakterio- i grzybobójczo, przeciwtrądzikowo.
olej jojoba (Simmondsia Chinensis)
- olej pozyskiwany z nasion Simmondsia Chinensis. Ma podobną kompozycję kwasów tłuszczowych i strukturę do ludzkiego sebum. Ma doskonałe właściwości natłuszczające skórę oraz odżywiające, poprawia nawilżenie.
olej arganowy
jest bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej. Olej arganowy ma właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne.
 
wiśnia (Prunus Cerasus Fruit Extract)
owoce wiśni to źródło witaminy A i C - czyli witamin młodości. Wiśnie zawierają także dużo potasu, wapnia i magnezu, fosfor, cynk a także witamin B1, B2, B6. Z tego względu idealnie nadają się do pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej oraz matowej, gdyż w bardzo szybkim czasie potrafią zregenerować i nawilżyć nawet najbardziej potrzebującą skórę. Kosmetyki zawierające naturalny ekstrakt z wiśni wpływają także na skórę odmładzająco i ujędrniająco.
Olej makadamia
otrzymywany z nasion macadamia drzew z rodziny srebrnikowatych (Proteaceae), rosnących dziko w Australii, Nowej Kaledonii oraz uprawiany na Hawajach i w Afryce Południowej. Właściwości przeciwutleniające, nawilżające i uelastyczniające skórę.
Liście Maté (Ilex Paraguariensis)
(Ilex Paraguariensis) - dzięki właściwościom rewitalizującym i energetyzującym są składnikiem herbaty yerba mate (paragwajskiej i brazylijskiej) oraz używane są w przemyśle spożywczym jako zamiennik kawy oraz czarnej herbaty. Roślina posiada właściwości silnie antyoksydacyjne oraz wzmaga lipolizę oraz glikolizę. Właściwości te zawdzięcza zawartym w liściach związkom: kofeinie, teobrominie i teofilinie, a także flawonoidom i triterpenom. Surowiec zapewnia działanie antycellulitowe, dzięki działaniu kofeiny zawartej w Mate. Hamują one lipogenezę: formowanie się pre-adipocytow, zmniejszają akumulację trójglicerydów w adipocytach, pobudzają uwalnianie wolnych kwasów tłuszczowych z komórek. W konsekwencji zmniejszona zostaje wielkość kom. tłuszczowych (adipocytów).
 
Wosk pszczeli
Wosk pszczeli składa się z mieszaniny kwasów organicznych, estrów, hydroksykwasów, jedno- i dwu-hydroksylowych alkoholi oraz węglowodorów. Substancje pochodne kwasu propionowego, masłowego i walerianowego nadają woskowi pszczelemu miły zapach. Do głównych substancji aktywnych w wosku należą: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy-2-decenowy, oraz skwalen.
Dzięki zawartości wyżej wymienionych alkoholi i kwasów tłuszczowych wosk pszczeli działa natłuszczająco na skórę i chroni ją przed utratą wody. Kwas palmitynowy wytwarza na skórze warstwę okluzyjną, dzięki czemu zapobiega przesuszeniu i zniszczeniu naskórka – sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a aplikowany na włosy nadaje im lśniący wygląd. Skwalen i kwas 10-hydriksy-2-decenowy działają antybiotycznie.
Wyciąg z pomidora
Składnik o działaniu odmładzającym, złuszczającym, wzmacniającym i ściągającym. Pełni funkcje substancji wygładzającej, zmiękczającej oraz złuszczającej. Oczyszcza i zwęża pory, zmniejsza obrzęki, rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry. Silny antyoksydant i immunostymulant polecany do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza problematycznej i w zaawansowanym stadium dojrzałości.
 
Citrus Paradisi (Grapefruit) Fruit Extract
Zmiękcza i nawilża suchą skórę, odświeża, tonizuje i złuszcza zmęczoną i pozbawioną blasku cerę oraz oczyszcza skórę tłustą i trądzikową. Jako silny przeciwutleniacz jest też stosowany w produktach do cery dojrzałej, aby opóźnić procesy starzenia. 
Fragaria Chiloensis (truskawka) Fruit Extract
Składniki zawarte w truskawce wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Ekstrakt aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień, nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się. Działa także delikatnie ściągająco i zmniejsza pory. Działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie, wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych, poprawia ukrwienie i koloryt skóry.
 
Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract
Preparat natłuszczający skórę. Wytwarza na jej powierzchni warstwę umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia. Po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz.
Wyciąg z kwiatu lotosu
Działa nawilżająco, ściągająco i antybakteryjnie. Stymuluje odnowę komórkową, przyspiesza gojenie ran. Odżywia skórę. Ekstrakt z kwiatu lotosu ma działanie biostymulujące, wzmacniające strukturę skóry, poprawiające mikrokrążenie i metabolizm komórek skóry. Przy tym znacznie opóźnia proces starzenia się skóry poprzez hamowanie enzymu rozkładającego włókna elastynowe, aktywujące syntezę kolagenu. Biały kwiat lotosu - wyjątkowa roślina, której zarówno kwiaty jak i owoce są lecznicze. Ekstrakt ma właściwości przeciwutleniające i kojące. Działa przeciwzapalnie, odświeżająco, relaksująco i tonizująco. Zapobiega uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki, łagodzi wrażliwą skórę ze skłonnością do podrażnień i stanów zapalnych. Przywraca uszkodzoną barierę skóry i stymuluje odnowę komórkową.
Woda różana
Zawiera w sobie prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i Eoraz flawonoidy. Prowitamina A działa antybakteryjnie, jest przydatna w leczeniu trądziku, regeneruje naskórek oraz redukuje przebarwienia. Witaminy z grupy B przyspieszają regenerację skóry i ograniczają rogowacenie. Zawartość witaminy C w wodzie różanej jest istotna dla osób borykających się z pękającymi naczynkami oraz zauważających u siebie oznaki starzenia w postaci zmarszczek. Witamina E, podobnie jak C, chroni przed przedwczesnym starzeniem skóry oraz dodatkowo redukuje przebarwienia. Flawonoidy natomiast silnie wzmacniają włosy oraz paznokcie.
Olej z anyżu gwiaździstego
Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające i regenerujące.
Inne produkty z serii Maski do ciała  |  Zobacz wszystkie Drukuj