Jestem ECO

Odżywcze serum olejkowe do twarzy pąki krokosza moringa na dzień i noc

witamina A (akseroftol, Retinyl Palmitate)
- (Retinyl Palmitate) - czysta postać witaminy A, która ze względu na swoją skomplikowaną strukturę wymaga specjalnego procesu technologicznego aby zachować swoją aktywność. Retinol podawany na skórę przyspiesza cykl odnowy naskórka i działa normalizująco na procesy różnicowania i przekształceń komórek w poszczególnych warstwach. W rezultacie następuje uporządkowanie wzrostu naskórka, warstwa rogowa staje się cieńsza, zanikają procesy nadmiernego rogowacenia. Polepszenie struktury warstwy rogowej prowadzi do wzmocnienia funkcji ochronnych i zmniejszenia TEWL (transepidermalna utrata wody – woda, która odparowuje z powierzchni skóry). Reguluje także procesy melanogenezy tzn. zmniejsza przebarwienia i hamuje tworzenie plam. Retinol działa przeciwstarzeniowo. Poprawia ogólną kondycję i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rozwoju naskórka. Efektem jest wygładzenie i zmiękczenie skóry, poprawa kolorytu, poprawa funkcji ochronnych i zmniejszenie utraty wody. Retinol powoduje w skórze właściwej znaczne zwiększenie zawartości kolagenu, odnowę komórek i przyspieszenie metabolizmu. Efektem jest zwiększenie elastyczności i sprężystości powodujące wyrównanie zmarszczek.
olej arganowy
jest bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej. Olej arganowy ma właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne.
 
Olej Incha Inchi (Plukenetia volubilis seed oil)
(Plukenetia volubilis seed oil) - – otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno orzechów rośliny  Plukenetia volubilis. Jest to roślina pochodząca z amazońskich terenów Peru, znana od tysięcy lat przez lokalną ludność. W epoce Inków została doceniona ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (50-55%) i protein (25-35%). W porównaniu z innymi olejami o nasionach oleistych Inca Inchi posiada najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (94%). Jest ponadto skoncentrowanym źródłem antyoksydantów (ponad 2000 mg/kg tokoferoli).  Jego wyjątkowe właściwości wynikają również z  korzystnego stosunku ilościowego między kwasami tłuszczowymi Omega 3 i Omega 6.Dzięki kwasom Omega-3 (alfa-linolenowy – ok. 54%) posiada działanie przeciwzapalne i regenerujące, natomiast wysoka zawartość kwasów Omega-6 (ok. 33%) sprawia, że olej ten zapobiega utracie wody z naskórka, a także działa łagodząco na skórę podrażnioną i szorstką. Zalecane użycie w:      
- preparatach przeciwstarzeniowych,
- kosmetykach regenerujących,
- preparatach gojących,
- preparatach zapobiegających pojawianiu się rozstępów skóry.
 
Olej z krokosza
 nawilża i uelastycznia skórę. 
Olej Moringa
rafinowany olej z nasion drzewa moringa oleifera, która nazywana  jest „drzewem cudu”, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz wszechstronne wykorzystanie wszystkich części  rośliny. Należy do najbardziej stabilnych oksydacyjnie olejów roślinnych, dzięki czemu nie podrażnia skóry. Bogaty w tokoferole działające antyoksydacyjnie, oraz w sterole wspomagające barierię naskórkową, niwelujące dysfunkcje kolagenu w skórze oraz zmniejszające przekrwienie. Zawarty w oleju kwas oleinowy wspomaga transport substancji aktywnych przez naskórek. Olej jest dobrym emolientem zalecanym przy skórze wrażliwej, suchej i popękanej. Zwiększa nawilżenie oraz wygładza skórę. Dodatkowo zawarte w nasionach białka zmniejszają toksyczne działanie kadmu i rtęci na fibroblasty. Olej Moringa ma unikalny profil kwasów tłuszczowych- jest  bogaty w kwas oleinowy i kwas behenowy. Zawiera wyjątkowo niski poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest biodegradowalny, posiada certyfikat Cosmos/ Ecocert.
Inne produkty z serii Jestem ECO  |  Zobacz wszystkie Drukuj