wosk Candelilla (Euforbia cerifera, Candelilla wax)

Euforbia cerifera (candelilia wax)- Wosk Candelilla - wosk roślinny otrzymywany z Euphorbia cerifera w północnym Meksyku. Roślina ta przystosowana jest do gorącego i suchego klimatu, miedzy innymi dzięki właściwościom wosku, który zabezpiecza ją przed nadmiernym parowaniem wody. Wosk Candelilla jest najbardziej błyszczącym wśród wosków . W kosmetykach wspomaga działanie składników nawilżających hamując ucieczkę wody z naskórka. Dzięki jego zastosowaniu w tuszu do rzęs kosmetyk chroni delikatne rzęsy przed przesuszeniem.  Daje on także bardzo przyjemne odczucie na skórze.